Pcr-peter » Specials » Nederland woii

Operatie Fall Gelb

Operatie Fall Gelb Op 10 mei 1940 valt Hitler in operatie Fall Gelb Nederland binnen. Ons land verkeert dan sinds een jaar in mobilisatie en heeft in allerijl haar linies en manschappen in opperste paraatheid gebracht. Toch walst Duitsland in vijf dagen over ons land heen, maar niet voordat het tot overgave heeft gedwongen middels een groot bombardement op Rotterdam. De verdedigingslinies, het verzet en de Duitse operatie uitgelicht.

Operatie Fall Gelb

Tijdens operatie Fall Gelb viel Duitsland de landen Nederland, Belgie en (Noord-)Frankrijk binnen. Het staat bekend als een van de meest gedurfde militaire operaties uit de geschiedenis. Nederland was in die zin bijzaak, men wist dat het land niet zwaar verdedigd was en dat zij zou vallen wanneer bondgenoten niet te hulp konden schieten. En dus vielen de Duitsers tegelijk de bondgenoten aan. In Nederland duurde Fall Gelb vijf dagen.

De linies en de mobilisatie

In Nederland waren in het verleden enkele linies opgeworpen om de vijand te stoppen. In 1870 was in het teken van de vestingwet de Nieuwe Hollandse Waterlinie gebouwd. Zij was een onderdeel van de Vesting Holland, een fortificatieplan rond wat we nu de randstad noemen. Ook waren er twee linies uit twee delen die vijanden uit het oosten moesten stoppen. Dit waren de Maaslinie en IJssellinie en de Peel-Raamstelling en Grebbelinie.

De aanval

Nederland werd toch tamelijk overvallen door de Duitse inval. De Duitsers passen een nieuwe aanvalstactiek toe: de blitzkrieg. Zo word de Nieuwe Hollandse Waterlinie onschadelijk gemaakt, door achter de linies landingen uit te voeren met parachutisten. Niet alle operaties lopen gesmeerd, na vijf dagen is een bombardement nodig om de overgave af te dwingen.

WO II: de verdedigingswerken van Nederland

De Duitse inval in Nederland begin mei 1940 is vooral bekend van het bombardement op Rotterdam, de gevechten bij de Grebbeberg en vooral ook de lakende voorbereiding van de Nederlanders. Maar hoewel h…
WO II: Duitse inval in Nederland over land

WO II: Duitse inval in Nederland over land

Op 10 mei 1940 was het zo ver, de Duitsers staken de grens over. Tenminste, dat probeerden zij op meerdere punten te doen met behulp van pantsertreinen. In het zuiden, bij de Maas, waren de gevechten…
WO II: Duitse parachutisten in Vesting Holland

WO II: Duitse parachutisten in Vesting Holland

Op 10 mei 1940 was het zo ver, de Duitsers startten operatie Fall Gelb en vielen tegelijkertijd Nederland, België en Noord-Frankrijk binnen. Hoewel Nederland in de operatie slechts een bijzaak was, ko…
Gepubliceerd door Pcr-peter op 09-12-2015, laatst gewijzigd op 24-12-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties